România, locul 3 la Turneul Minorităților din Cehia, ediția 2021

 Pe 19 iunie 2021, a avut loc pe Stadionul Juliska (Dukla Praga), ediția cu numărul 23 a Turneului Minorităților din Cehia organizat de Uniunea Cluburilor Sportive ale Armatei Republicii Cehe sub înaltul patronaj al Senatului Republicii Cehe. Echipa României a participat pentru a 7-a oară consecutiv la această competiție și a obținut cea mai bună performanță de până acum, locul 3.  La turneul din acest an au particat 24 de echipe. Au fost 4 grupe a câte 6 echipe fiecare, calificându-se primele două clasate din fiecare grupă. 



Datorită locului 4 obținut la ediția precedentă, băieții noștri s-au aflat în urna capilor de serie la tragerea la sorți. Acest lucru nu ne-a ajutat însă prea mult. În grupa noastră au fost extrase două duble fost câștigătoare ale turneului (Polonia și Sudan) și alte două echipe tari, Moldova (locul 5 cu câțiva ani în urmă) și Macedonia de Nord, echipă care a terminat și ea în partea superioară a clasamentului final în urmă cu câteva ediții. Singura echipă accesibilă a fost Yemenul, lucru care s-a văzut în meciul de debut al grupei când i-am învins cu 5-0. 

În meciul doi am întâlnit echipa Sudanului, meci pe care, din păcate, l-am piedut la limită, scor 1-0. A urmat apoi un alt meci tare cu Polonia. Eram conștienți că acel meci era unul de totul sau nimic. Aveam nevoie de o victorie sau măcar un egal care să ne dea speranțe de calificare. Deși echipa noastră a jucat mai bine, cu ocazii importante, cei care au deschis scorul au fost polonezii. Eforturile noastre au dat roade spre sfârșitul meciului când am reușit să egalăm. 

A urmat apoi Moldova, o echipă foarte solidă. Din fericire pentru noi am câștigat cu 2-1 și ne jucam toate șansele în ultimul meci al grupei, cel cu macedonenii. Nu aveam nimic de pierdut astfel că am început tare, presând în permanență. Insistențele noastre au fost răsplătite cu o bine meritată victorie: 2-0! Emoțiile au atins cote maxime nu pe teren ci în afara lui atunci când s-a întocmit clasamentul final al grupei: Sudan 12 puncte, România și Polonia 10 puncte fiecare, Macedonia de Nord, 9 puncte. Din fericire, golaverajul nostru a fost mai bun decât al polonezilor și ne-am calificat cu +7 goluri diferență față de +5 al lor. 

În sferturile de finală am întâlnit Italia, meci pe care l-am câștigat cu 2-1 după ce am condus cu 2-0. În penultimul act al competiției întâlneam o mai veche adversară, Vietnam, fostă dublă câștigătoare a turneului și o echipă care e obișnuită cu fazele superioare ale turneului. Vietnamul este echipa în fața căreia am pierdut finala mică de anul trecut, 2-1 (asta după ce am condus cu 1-0). De această dată am schimbat tactica și am jucat la egal, un egal care ar fi împins meciul la penalty-uri, unde speram să avem mai multe șanse de calificare. Primul obiectiv a fost atins. Am reușit să păstrăm poarta intactă până la ultimul fluier în ciuda atacurilor covârșitoare ale vietnamezilor. Totul avea să se decidă la loviturile de departajare. Căpitanul echipei, Daninho, a vrut să dea încredere echipei și a executat primul. Din păcate, șutul acestuia a fost deviat în bara transversală și porneam cu stângul la loteria penalty-urilor. Jucătorul lor a reușit să-i aducă în avantaj. Noi egalam situația prin Bogdan Cecman care nu i-a dat nicio șansă portarului vietnamez, portar care primea abia primul gol al turneului. Vietnamezii au intrat în avantaj la sfârșitul seriei a doua. Urma ultima serie a penalty-urilor. Din păcate mingea trimisă de atacantul nostru, Iulian Budescu a fost apărată de portarul vietnamez și noi ratam marea finală pentru a doua oară consecutiv. 

Meciul pentru locul 3 n-a mai avut loc și am câștigat la masa verde cu 3-0. S-a jucat toată ziua și  probabil că cei din echipa Sudanului au fost mult prea obosiți pentru încă un meci. Noi am rămas cu locul 3, cel mai bun ocupat până acum dar și cu cel mai bun marcator al turneului, Iulian Budescu cu 5 reușite! 



Lotul României: Alexandru Andros (portar), Andrei Amariei, Andrei Trahim, Cecman Bogdan, Dionis Pisarenco, Dan Rusu, Daninho, Iulian Budescu, Mihnea Ionuț Șucata, Victor Pisarenco, Vitalie Mereuță, Ionuț-Alexandru Tița. 



Locul 1: Bulgaria
Locul 2: Vietnam
Locul 3: România
Locul 4: Sudan
Locul 5: Ucraina
Locul 6: Italia
Locul 7: Portugalia
Locul 8: Namibia