Tot ce trebuie să știi despre chirii în Praga

Când urmează să te muți într-o altă țară, un alt oraș din străinătate, sfatul meu este să dai un join grupurilor de români care trăiesc în acel oraș/acea țară. Din fericire, în cazul Cehiei, oamenii din grupurile de aici sunt mai serioși decât în alte astfel de grupuri din alte țări. Și din fericire, mai mult decât atât, găsești și câteva documente interesante pentru nou-veniți. Pentru Cehia/Praga, cel mai important e ăsta: Români în Praga. Mai sunt și alte grupuri - români în Brno, români din Cehia, etc. În grupurile astea se găsesc foarte multe informații despre primii pași când te muți în Praga, așa că sfatul meu e să le răsfoiți puțin. 

Foto: travelandleisure.com

CHIRIILE

Cel mai important lucru atunci când te muți într-un oraș nou este să-ți găsești o chirie. Dacă cauți ceva singur, un apartament, un studio, o garsiernieră, cel mai popular site este bezrealitky - în traducere, fără agenții imobiliare, adică direct de la proprietar. Din păcate site-ul este doar în cehă. Cel mai bine e să-l traduci (ca să-ți poți face o idee):


La opțiuni ai 1+1, 1+kk, 2+1, 2+kk. Ce înseamnă asta? În Cehia, când vine vorba despre apartamente, ei folosesc prima cifră pentru numărul camerelor iar a doua, este bucătăria. În caz că este un 1+1 înseamnă că e o cameră + bucătărie (2+1 = două camere + bucătărie). misterul +kk înseamnă kuchyňský kout adică bucătărie este inclusă într-una din camere. Dacă e 1+kk înseamnă că au o cameră cu bucătărie inclusă, un studio. 2+kk însemană o cameră (un dormitor) + încă o încăpere care este de fapt un living + bucătăria. 

Costurile diferă în funcție de zonă și de condiția apartamentului. Praga se împarte în 22 de districte (un fel de sectoare de la noi din București). Cu cât nr. districtului este mai mare, cu atât distanța față de centru este mare mare. De ex., centrul orașului este în Praga 1 (zona Old Town Square), Praga 2 este în proximitatea centrului și tot așa. 

Nu știu cât e normal pentru o chirie cu două camere și o bucătărie pentru că prețurile au crescut foarte mult în ultima perioadă. De ex., puteți plăti până la 11-12 de mii coroane doar pentru o camera în Praga 1 sau 2. Pentru un apartament 2+1, chiria ar putea fi între 18 și 22, 23 de mii de coroane. 

Un alt site unde poți căuta chirii, este sreality.cz. Site-ul are și varintă în engleză dar prea puține anunțuri oferă și descrierea în engleză și atunci tot mai bine e să lași pe cehă și să traduci cu Google. 


Problema (sau nu neaparat o problemă) o reprezintă comisionul pentru agentul imobiliar - de obicei banii pe o lună de chirie. Pe lângă asta, trebuie să achiți și un depozit (care poate fi o lună sau două - rareori 3 luni) + chiria pe o lună. Da, cam o căruță de bani: comision către agenție + depozit + chiria pe prima lună. Partea sau părțile bune pe care sreality le oferă față de bezrealitky sunt apartamele mult mai bune în materie de locații și condiții. 

Trebuie să ții cont și de faptul că apartamentul poate fi nemobilat așa că va trebui să-ți cumperi și mobilă. Mi se pare puțin aiurea dar asta e situația. În Praga sunt foarte mulți străini și vă dați seama că nu vin oamenii cu patul sau dulapul în spate din Grecia, Portugalia, Spania (pentru România n-aș băga mâna în foc :)) ), India sau mai știu eu de unde vin. Sunt și destule moiblate, însă mobila e de obicei veche sau în cele mai fericite cazuri, e parțial nouă. Foarte multe clădiri sunt vechi mai ales cele din Praga 1, 2, 3 și chiar Praga 4. 

Al treilea site unde puteți căuta chirii, este expats.cz - aici găsiți cam ce găsiți pe bezreality și srealitky (adică aceleași anunțuri). 

Un alt site, foarte bun de altfel este HyperInzerce. La fel ca bezreality, și ăsta e doar în cehă dar puteți folosi Google Translator. 

În afară ce cele patru site-uri pe care le-am menționat mai sunt câteva, dar nesemnificative. Și bineînțeles în afară de site-uri, puteți căuta și pe grupurile de facebook: Flats for rent in Prague - Prague Accomodation: Flats for rent 

Dacă cauți o cameră într-un shared flat, șansele sunt mult mai mari să găsești ceva bun și la un preț decent. Pentru asta cel mai bine e să cauți pe grupurile de facebook: Flatshare Prague, Flatshare in Prague (via myflatshare.com), etc. Căutați pe google flats in Prague și o să găsiți mai multe grupuri. 

În afară de site-urile și grupurile de facebook de care am scris, mai e și airbnb dar nu e prea popular în Praga și de obicei se închiriază pe perioade scurte de timp. Nu știu dacă sunt de evitat, dar dacă întenționezi să stai mult pe aici, cel mai bine e să cauți pe site-urile menționate și facebook. 


ATENȚIE - MARE ATENȚIE

Fiți atenți la scamuri/înșelătorii. De obicei sunt apartamente luxoase sau care arată foarte bine dar sunt foarte ieftine. 

Sunt foarte mulți scammeri (țepari) dar sunt destul de ușor de depistat anunțurile de genul ăsta. În primul rând, salvează una sau mai multe din pozele postate și caută-le pe Google ImagesO să vă apară similar photos și o să vedeți că sunt de la hotelul cutare din Thailanda sau de la vreun apartament de obicei de lux de pe airbnb. 

În caz că nu găsești poza pe Google Images, trimite un mail sau contactează persoana respectivă pe facebook și cere-i mai multe detalii. Dacă zice că nu e în Praga (din oricare vrăjeală motiv), nu poate să-ți arate apartamentul și-ți cere depozit/garanție, cu siguranță e țeapă. De obicei zic că ei lucrează în Norvegia, Italia, Swaziland, etc. și că apartamentul a fost cumpărat pentru fiul lor care a studiat în Praga doar că acum s-a mutat în altă țară și acum îl închiriază... SAU că urmează să se pensioneze (doctor fiind) și vrea să se mute în Praga, dar peste 5-10 ani. Sunt multe motive pe care le îndrugă ca să pară cât mai veridici. Dau destul de multe astfel de detalii (false bineînțeles) despre ei. Verifică pe grupurile de facebook cu anunțuri despre chirii din Praga - caută numele celui/celei care a postat anunțul.

Cel mai important sfat dintre toate: niciodată nu trimite bani fără să vezi apartamentul personal! Cere cât mai multe detalii despre proprietar, adresa lui, numărul de telefon, un contract. Eventual, dacă nu-ți trimite un contract (în care trebuie să specifice toate detaliile proprietarului) poți cere să-ți trimită o poză cu o carte de identitate - dacă e serios, o să înțeleagă și o să-ți trimită. Gândește-te cum îl poți găsi pe urmă. Dacă i-ai trimis bani și ai realizat că de fapt ți-a dat țeapă în sensul că nu-ți mai rspunde, ai putea merge la poliție cu datele pe care le ai. Contul bancar (dacă i-ai transferat bani într-un cont bancar) poate fi o pistă pentru poliție. Partea proastă când vine vorba despre poliție - chair dacă se numește cizinecké police - adică Foreign Police / Poliția pentru Străini - e destul de greu să găsești pe cineva acolo care să vorbească engleză. 

Cel mai bine e să nu trimiți bani sau nu trimite prea mulți bani în cazul în care n-ai posibilitatea să vezi apartamentul. Aș zice, maxim 50 de euro avans - ca să-ți rezerve apartamentul (să nu fie paguba prea mare). 

Prețurile pentru anunțurile de genul ăstă sunt de obicei sub prețul pieței iar pozele arată foarte bine. Nu te entuziasma prea tare când vezi un anunț de genul ăsta (arată foarte bine și puțin cam ieftin) sigur e ceva dubios cu el. 


Dacă ai ajuns aici, probabil vrei să arunci un ochi și aici.