Lecție de istorie


... predată mie! Dacă mă trezește cineva la 3 dimineața și mă pune să desenez harta României din perioada interbelică, o pot desena cu ochii închiși. Am terminat profil de Știinte Sociale, adică Istorie (pe vremuri) iar facultatea a fost un fel de continuare și aprofundare a ceea ce am studiat în liceu (more or less) și cu toate acestea habar n-am avut că România și Cehoslovacia au împărțit aceiași graniță.
A pornit de la o discuție (să-i zicem) banală cu colegul de apartament, Mihai, într-o cafenea. La un moment dat îmi zice: „Dar știi că Cehoslovacia și România au avut graniță comună, nu?” Am rămas perplex! Aveam harta perfect conturată în minte, dar vecinii nu, probabil pentru că nu mi-am pus niciodată problema asta, a vecinilor. Curiozitatea a fost atât de mare încât am făcut de un pariu (50Kc) pe care evident l-a câștigat. Eram mult prea convins că România și Cehoslovacia nu au avut graniță comună. Eu mă tot gândeam la o modificare a grnițelor României în partea de Vest. Bineînțeles că am exclus perioada când Transilvania era alipită Ungariei...
Pana mea! :D



P.S. Că tot se vorbește non-stop de bac în perioada asta, dacă îmi amintesc bine, la istorie am luat 9.45 - se întâmpla în anul e grație 2005 - adică vremuri în care elevii încă mai învățau... :)