Pentru că m-am confruntat cu ceva timp în urmă cu această problemă, m-am gândit să vin în ajutorul celor care vor să mute site-ul/blogul dintr-un subdirector în root directory. E o operație destul de complicată, dar sunt de părere că o poate efectua oricine, chiar și cineva cu îndeletniciri tehnice mai puține.
Evident vorbesc aici despre wordpress. Toți pașii sunt extrem de importanți așa că nu are rost să mă repet. Pentru început e foarte important să faceți un full back-up. În caz că ceva nu iasă bine, puteți astfel reveni la forma inițială.
Pasul 1.
Faceți un full back-up site-ului/blogului.
Pasul 2.
Fiți siguri că în Tabloul de bord, la Setări - Permalinks să bifați Default, asta ca să nu aveți probleme pe urmă cu linkurile.
Pasul 3.
Deschideți managerul FTP (eu folosesc FileZilla). În public_html aveți un folder(un subdirector) cu întreg site-ul/blogul, sau mai multe, asta în caz că aveți mai multe site-uri/bloguri - eu am avut unul singur, dar nu contează, nu diferă cu nimic. Lucrați doar cu folderul pe care vreți să-l mutați în root directory.
Pasul 4.
Dați click pe public_html și ștergeți (dar nu înainte de a le copia) fișierele care apar și în subdirector, mai exact, acestea două: index.html (sau index.php) și .htaccess - vă asigurați că nu există fișiere cu același nume în public_html și subdirectorul care vreți să-l mutați. Dacă nu faceți acest lucru - operația nu se va termina cu succes, o să apară probleme.
Pasul 5.
Deschideți subdirectorul și selectați toate fișierele. Le mutați în public_html - țineți cursorul pe ele și-l mutați în public_html. Ar trebui ca fișierele din subdirector să apară acum, direct în public_html. Ca să fiți siguri că ați mutat fișierele din subdirector, deschideți-l - nu ar trebui să apară nimic - îl puteți sterge pentru că nu mai aveți nevoie de el.
Pasul 6.
Mergeți în cPanel - phpMyAdmin. Exportați baza de date - aveți sus Structure - SQL - Search - Query - Export - dați click pe Export - click pe Select all - bifați EQL - apoi Save as file - apoi Go - salvați pe destkop să vă fie mai ușor.
Pasul 6.
Deschideți acel fișier SQL salvat pe desktop cu notepad sau EditPlus (un progrămel ceva mai profesional). Trebuie modificate toate linkurile de forma http://numesite.ro/subdirector în http://numesite.ro. Pentru asta dați Ctrl + F - la Find scrieți http://numesite.ro/subdirector iar la replace http://numesite.ro Salvați fișierul. - pentru asta e important pasul 2. Dacă nu ați schimbat permalinks pe default, s-ar putea să apară alte linkuri, și deci operațiunea poate fi compromisă.
Pasul 6.
Acum mergeți din nou în baza de date, la Structure și dați click pe Check all - apoi With selected, click pe Drop - apare un mesaj de genul: Do you really want to: - click Yes - apoi apare mesajul „Your SQL query has been executed succesfully”. În stangă nu mai apare nimic - e normal pentru că ați șters baza de date, care trebuie importantă, acum că ați făcut și modificările de rigoare.
Pasul 7.
Mergeți la Import - aveți Structure - SQL - Search - Query - Export și Import - click pe Import - apoi Browse - pe desktop ar trebui să aveți fișierul SQL pe care l-ai modificat (cel cu linkurile) - click pe el, apoi Open - atenție, e posibil să apară și un fișier cu același nume dar care se termină în .bak - nu acel fișier trebuie să-l încărcați, ci cel care se termină în .sql - acum bifați Allow interrupt... la Partial Import - bifați SQL la Format of imported file, în caz că nu e bifat, la Options lăsați NONE, apoți click pe GO.
Vă va apărea un mesaj de genul: import has been successfully finished iar în partea stângă vă apare fișierele importate.
Pasul 8.
La fișierele din stânga aveți unul numit options -dați click pe el, apoi Browse și trebuie să apară la siteurl, adresa fără subdirector, adică la option_value să apară httă://numesite.ro - dacă nu apare așa, înseamnă că ați greșit ceva, cel ami probabil ați încărcat fișierul .sql.bak și nu .sql de pe desktop și atunci trebuie să reluați operațiunea de la pasul 6.
Acum puteți accesa site-ul/blogul direct în root directory.
http://numesite.ro - e numele generic pe care l-am dat.
Important! Dacă ai creat mai multe conturi de useri, acestea nu se pierd după ce ai mutat subdirectorul în rootdirectory. Mie de asta mi-era teamă înainte să încep operațiunea și nu eram sigur că se va pierde sau nu baza de date cu userii. Noua adresă a tabloului de bord (dashboard) va fi htt://numesite.ro/wp-admin
Mai jos este un tutorial video, care, corelat cu indicațiile mele, sigur vă va ajuta! :)
Mai jos este un tutorial video, care, corelat cu indicațiile mele, sigur vă va ajuta! :)