După primul Mediaș Menthorship

Mediaș Menthorship a început în forță. Roland Hermann a fost invitat să deschidă sezonul de menthorship, dezvăluindu-ne câteva episoade din călătoriile și munca lui voluntară în unele dintre cele mai aprige locuri din lume - Nepal, Ciad, Brazilia, Rwanda. Valoarea lui atât ca medic stomatolog, dar cât mai ales, ca om e inestimabilă. Cu alte cuvinte, pentru mine a fost o onoare să-l pot asculta. Probabil l-ați văzut în urmă cu nu foarte mult timp, pe Discovery Channel, la Descoperă eroul din tine! Nu continuu cu vorbele frumoase despre Roland pentru că nu ăsta e scopul pentru care scriu acest articol ci să evidențiez în persoana sa un model de urmat, pentru că Mediaș Menthorship asta încearcă să facă, să aducă modele de urmat în fața tinerilor, în special elevi de liceu. 

Mi-ar fi plăcut ca astfel de evenimente să fi avut loc vreo șase, șapte ani. E al naibii de greu să te ghidezi în viață, mai ales dacă nu ai niciun reper. Nu e mai ușor atunci când ai în față un exemplu, să-i zicem „viu”? - Întrebarea asta e pentru scepticii care nu cred într-o astfel de inițiativă. Într-un oraș ca Mediaș, în care evenimentele se pot număra pe degete, ar trebui susținute orice fel de inițiative atăt timp cât acestea sunt organizate în scopuri pozitive. Dar în fine, sunt oameni și oameni...

Mi-a plăcut abordarea lui Roland, aceea de a ridica mingea la fileu elevilor. Sper că elevii care s-au aflat în sală au recepționat bine mesajul, și anume că ei sunt cei care trebuie s-o direcționeze. Cum a spus și el, unii știu deja pe ce traiectorie să o direcționeze, alții încă se gândesc. Din păcate există și o altă categorie, sunt sigur de asta, și anume cei care încă nu se gândesc în ce parte să direcționeze mingea. Sper că prezentarea lui Roland să le fi imprimat măcar această întrebare. În viață e bine să știi ce vrei, încotro s-o apuci. 

Din fericire, cei prezenți în sala Muzeului Gazelor au avut prilejul să vizioneze un prim episod al muncii depuse de un grup de medici români în Nepal, printre care, bineînțeles și Roland. Dacă noi ne tot plângem de orice, să știți că alții o duc mult mai rău. Așa este și cazul oamenilor din Nepal, unde venitul mediu pe lună e undeva la $20. Partea cea mai proastă e faptul că unii dintre ei suferă de anumite afecțiuni care trebuie tratate. La sistemul medical precar care există în Nepal, vă dați seamă cât de dificilă poate fi o simplă infecție. În curând, acest material, dar și altele vor fi difuzate de un post național de televiziune. Nu știu prea multe detalii. 

Pentru data viitoare, la microfon se va afla Cristina Daniela Pustai, care ne va vorbi despre cât de greu, sau de ușor este să aduni vreo 700 de oameni să facă curățenie în împrejurimile orașului Mediaș.