SuperBlog 2010: Proba 32 - ASUS MS/ML Designo
Monitorul reprezintă poarta către lumea virtuală. Este simțul olfactiv în mediul virtual. Monitorul sunt ochii utilizatorului de PC. Fără monitoare am fi ca niște orbi care ar umbla haotic. În termeni mai tehnici, este o componentă esențială, ca și altele de altfel, fără de care viața pe care ne-am clădit-o în online nu ar fi exsitat. Eu dau mare preț pe monitor pentru că vederea mea e cam șubredă de un timp. Folosesc intens calculatorul de vreo 6, 7 ani și asta se simte cel mai bine la ochi. Desigur că am început să mă holbesc la un CRT - știți voi, acel „televizor” în toată regula pe care îl foloseam, sau unii dintre noi încă îl mai folosesc pentru a se transpune în lumea virtuală. Prin 2006 am descoperit TFT-ul când bro și-a cumpărat unul și eram super entuziasmat că uai ce bine se vede, chestii de genul ăsta. Puțin după, m-am văzut în fața primului laptop personal și de atunci am mers tot pe mâna laptopurilor. Acum mă aflu la cel de-al doilea. Nu știu cum ar fi evoluat claritatea văzului meu, dar cu siguranță ar fi fost mult mai slabă. Țin minte că pe vremea CRT-ului nu puteam sta mai mult decât 3, 4 ore în fața calculatorului, acum stau până mă ia somnul, adică până adorm pe taste.
Să vedem până unde a ajuns știința monitoarelor...
ASUS dă tonul în materie de monitoare odată cu plasarea noilor modele ML și MS de tip LED. Noua linie include monitoarele VG236 și PG276 precum și monitoarele profesionale PA246Q. Mai mult ca sigur că aceste nume de cod nu vă spun prea multe așa că o să încerc să explic mai pe îndelete despre ce este vorba.
Caracteristicile noilor monitoare lansate de ASUS permit proprietarului să facă ajustări cu multă ușurință indiferent dacă este vorba de înclinarea sau pivotarea display-ului. Prin intermediul tehnologiei ASUS Smart View, utilizatorul poate vedea culori vibrante indiferent de unghiurile din care privești. Tehnologia Ergo-Fit permite reglarea unghiului cu doar un deget. Setările LED-ului pot fi de asemenea ajustate prin intermediul butoanelor cu senzor localizate în dreapta jos.
Monitoarele de la ASUS de care vorbesc oferă imagini FULL HD portretizate pe panourile LED fără mercur. Prin tehnologia Smart Contrast Ratio, seriile MS și ML sunt capabile să transmită un raport de contrast cu o referință de 10,000,000:1. Viteza de răspuns este de 2ms și asta datorită tehnologiei ASUS Splendid Video Intelligence. Fidelitatea culorii poate fi setată în funcție de preferințe, utlizatorul având la dispoziție 5 moduri presetate: Theater, Scenery, Standard, Night View și Gameing.
Seriile Designo încorporează o tehnologie eco-prietenească (dacă o pot numi așa) și un design inteligent și totodată armonios într-un stil modern. În același timp aceste monitoare sunt și eficiente din punct de vedere energetic. Potrivit companiei, modul ECO scade consumul de energie de până la 55% în comparație cu alte display-uri de același tip.
Monitoarele în cauză sunt ultra-subțiri cu o suprafață extrem de netedă combinând linii drepte și curbe într-o geometrie de doar 16,5 mm, lucru care a fost recompensat la CES Innovations 2010 Design and Engineering Awards.
Mărimile displayului pot fi de:
- 23.3 inci Wide Screen (16:9) cu rezoluție de 1920x1080 Full HD, conectare HDMI
- 23.0 inci Wide Screen (16:9) cu rezoluție de 1920x1080 Full HD, conectare HDMI
- 21.5 inci Wide Screen (16:9) cu rezoluție de 1920x1080 Full HD, conectare HDMI
- 22.0 inci Wide Screen (16:10) cu rezoluție de 1680x1050 WSXGA, conectare DVI-D
- 20.0 inci Wide Screen (16:9) cu rezoluție de 1600x900 HD, conectare DVI-D
Luminozitatea maximă este de 250cd/㎡ pentru toate dintre aceste tipuri de monitoare.
Acest articol a fost scris pentru concursul SuperBlog!