SuperBlog 2010: Proba 41 - Azerty.ro - Televizor LCD sau Televizor LED?
Un LCD (Liquid Crystal Display) este un display electonic vizual care folosește proprietățile cristalelor lichide. De reținut că LCD-urile nu emit lumină în mod direct iar LED provine de la Light-Emiting Diode, în traducere, diodă de emitere a luminii.
Dacă aș avea de ales între televizoare LCD și televizoare LED... aș alege LED pentru avantajele pe care le oferă.
Optez pentru un televizor LED pentru că acestea au o viață relativ destul de lungă. Într-un raport se estimează că ledurile pot funcționa timp de 35.000 - 50.000 de ore, dar până la defecțiunea completă este nevoie chiar și de mai multe ore decât atât. LED-urile emit mai multă lumină/watt decât bulbii incandescenți. Eficiența acestora nu este afectată de formă și mărime, spre deosebire de bulbii de luminp fluorescentă sau tuburi.
LED-urile pot lumina unei culori destinate fără a folosi niciun filtru de culoare, așa cum se folosește în mod tradițional. Această caracteristică este mai eficientă și poate reduce costurile. Acesteapot fi foarte mici, chiar mai mici de 2 mm și pot fi ușor atașate pe un circuit. Luminează foarte repede - de exemplu, un indicator roșu poate emite luminozitate maximă în mai puțin de o microsecundă. Pot fi foarte ușor estompat atât de câtre modulația puls-lățime cât și de scăderea de tensiune. În contrast cu cele mai multe surse de lumină, LED-urile produc un procent foarte mic de radiații care pot cauza paugube în cazul obiectelor mai sensibile. Energia inutilizabilă se transformă în căldură care este dispersată pe la baza LED-ului.
Televizoarele LED sunt rezistente la propriu. Fiind componente solide, spre deosebire de LCD-uri, rezistă destul de bine la șocuri. Să dau un exemplu concret, gândiți-vă la ce șocuri sunt supuse LED-urile care împrejmuiesc terenurile de ftbal din timpul unui meci... dar în acest caz fiind vorba despre televizoare, vă sfătuiesc să nu încercat șuturi cu mingea acasă. Un alt lucru foarte important cât privește aceste televizoare, este faptul că aceste LED-uri nu conțin mercur.
Este adevărat că CRT-urile au început să fie înlocuite cu LCD-uri, și că acestea reprezintă principala alterntivă a televizoarelor, însă eu merg tot pe avantajele televizoarelor LED.
Mai bine un LED decât un LCD pentru că:
- rata de refresh este de 16ms în comparație cu 2ms
- calitatea imaginii unui LCD nu este atât de ridicată precum a unui LED deoarece acestea din urmă au fost inițial concepute pentru a servi drept monitoare pentru computere, așa că dacă nu cumperi un LCD dotat cu tuner incorporat, imaginea are de suferit.
- mărimea ecranului - unele imagini redate de un LCD sunt virtual nevizionabile într-un video fast action, în special pentru displayurile mai mare de 30cm
- cele mai multe LCD-uri au o dificultate în a reda negru complet deoarece acestea distribuie imagini printr-un panou LCD - negrul are tendința de a fi un gri închis.
- LCD-urile redau imagini destul de bune, dar dacă te indepărtezi în mai multe unghiuri, atunci o să apară dificultăți de vedere.
- dacă LCD-ul nu e la prima folosire, atunci imaginile sunt foarte sărace.
Bineînțeles că și LED-urile au dezavantajele lor:
- în primul rând prețurile destul de piperate
- are nevoie de un mediu adecvat pentru o viață cât mai lungă - nu știu dacă e tocmai un dezavantaj pentru că mă gândesc că nu țineți televizorul în ploaie...
- sensibilitate în materie de voltaj
- poluarea albastră - LED-urile cu o temperatură ridicată a culorilor emit mai multă lumină albastră decât sursele convenționale de lumină.
În cele din urmă, sunt hotărât ca următorul televizor care se va instala în camera mea va fi mai mult ca sigur un LED.
Acest articol a fost scris pentru SuperBlog.