SuperBlog 2010: Proba a 25-a - TAROM
Pentru că e ceva ce se va întâmpla în viitor, pot doar să prespun ceea ce mă întreabă Tarom-ul, și anume: Cum cred că o să evolueze transportul aerian în următorul secol? Cu ce viteză evoluează tehnologia în ziua de azi, e cu atât mai greu de imaginat cum va evolua peste 100 de ani de acum înainte. Un lucru e cert atunci când vine vorba de aviație: siguranță. Cred că fiecare dintre noi are o oarecare teamă atunci când urcă într-un avion. Eu sunt de părere că în viitor siguranța pasagerilor va conta cel mai mult. Desigur că și comfortul reprezintă un aspect care nu trebuie neglijat sub nicio formă. În avionul anului 2110 trebuie să te simți mai bine decât acasă iar cuvântul plictiseală să fie scos din uz.
Cine nu îți dorește să ajungă la destinație cât mai repede cu puțină? Probabil inginerii vor încerca să caute soluții pentru a diminua distanțele, viteza devenind astfel un factor determint în această privință. Eu văd un avion din 2110 extrem de aerodinamic, capabil să transporte un număr mare de călători, în condiții de maximă securitate, într-un timp relativ foarte scurt. Dacă în prezent, o cursă între Europa și SUA durează în jur de 9, 10 ore, probabil în viitor, aceasta va fi redusă la doar câteva ore, 3, 4. Nu mă aștept la avioane capabile să zboare cu viteza sunteului sau a luminii, ci la ceva mai realist, gen supersonice.
Cred că și designul standard actual al avioanelor va avea puțin de suferit. Mă gândesc chiar la avioane de mare tonaj capabile să se ridice de la sol în plan vertical - această tehnologie s-a pus în aplicare, în special la elicoptere, dar nu va trece mult până când va fi implementată și în cazul avioanelor de trasport călători - un fel de skycar (ca cel din poza de mai jos).
Probabil în 2110, acest skycar va părea foarte banal și va putea fi văzut doar în muzee.
În 2110, avionul va deveni pentru populație, un fel de tren, metrou, taxi, care va fi folosit zilnic. Acum îmi vine greu să cred că m-aș putea deplasa de la Mediaș la Sibiu cu avionul, dar pe viitor nu exclud această variantă, bineînțeles dacă apuc să trăiesc atât de mult, nu până în 2110, dar măcar până în 2050. Mi se pare aiurea de tot să călătorești 56 de km cu avionul, cel puțin în acest moment. Lucrurile stau altfel dacă mă gândesc că aș putea ajunge acolo în doar câteva minute... și nu într-o oră și 20 de minute. Sigur nu mi se va mai părea banal în cazul respectiv. Cu alte cuvinte, cred că în viitor companiile aeriene vor lua în calcul și astfel de distanțe, 50-100 de km.
Cât de SF o să arate avioanele anului 2110 pot doar să-mi imaginez. Poate un fel de navă Enterprise (din Star-Trek) pare cât de cât fezabilă. Spațiul aerian va fi exploatat la maxim iar numărul vehiculelor aeriene ar putea fi mai mare decât a celor terestre (dacă pot zice așa). Cum ar fi să ne trezim cu un semafor la câteva sute de metri sau km deasupra blocului sau a casei noastre?
Acest articol a fost scris pentru concursul SuperBlog!