SuperBlog: Proba a 22-a - „ASUS EPU – o tehnologie care salvează Pamântul”
În ultimul timp, atenția care i se acordă mediului înconjurător e din ce în ce mai importantă și se încearcă diminuarea poluării indiferent prin ce mijloace. Nu știu dacă se aplică principiul „scopul scuză mijloacele” , dar cercetătorii caută diverse căi de a salva generațiile viitoare. S-a trecut, rând pe rând la adoptarea unui alt stil de viață care să erodeze mai puțin mediul înconjurător. Problema emisiilor globale pare una destul de serioasă, fapt sesizat și de un grup important ce include diferiți actori internaționali. Statele, cei mai importanți actori internaționali s-au reunit la Kyoto în acest sens, încercând să încheie un acord cu valoare universală privind mediul înconjurător. Nu vreau să insist pe acest protocol ci pe un alt aspect ce vizează alte mijloace de combatere decât cele la scară globală, și care implică individul de rând.
Desigur că soluționarea emisiilor de CO2 are în vedere, în primul rând aspectele macro, iar prin aspecte macro mă refer la uzine, fabrici, autovehicule, etc. Prea puțini iau în calcul emisiile ce se produc la nivel micro, mergând pe considerația că pagubele sunt infime, adică insignifiante în raport cu cele care se produc la nivel macro. Ei, uite că nu e chiar așa. Poate la unii o să li se pară banal faptul că un simplu calculator poate dăuna mediului înconjurător. Se estimează că în acest moment în lume există aproximativ 365 de milioane de calculatoare. Potrivit U.S. Census Bureau, computerul încălzește Pământul pentru că acesta consumă mai multă energie de câtă are nevoie. Probabil datele problemei nu ar fi fost atât de îngrijorătoare dacă computerele nu ar fi consumat un procent de 75% mai multă energie decât au nevoie.
ASUS este un producător de computere și componente de calculator care este recunoscut în toată lumea pentru produsele de înaltă calitate pe care le produce. Începând cu 2005, specialiștii de la ASUS s-au gândit la o soluție pentru a combate risipirea energiei inutilă produsă de computer, încercând să crească eficiența calculatorului și scăderea emisiilor de CO2 produse de acesta, lansând astfel pe piață EPU...
Ce este EPU?
EPU nu este doar un chip, este comandantul procesului de salvare a energiei. Analizează procesorul și reglează în mod dinamic parametrii sistemului și performanței acestuia pentru a crea o configurație optimă capabilă să salveze energie.
Nuanța verde a computerului o poți regla în funcție de cât consideri tu că e bine. Setarea mudului inițial e High Performance ceea ce înseamnă că toate componentele rulează la capacitate maximă fără ajustări pentru consumul de energie. Medium Pover Saving Mode face ca frecvența procesorului să consume mai puțină energie punând coolerul să ruleze mai încet, adică zgomotul computerului este ceva mai mic decât de obicei. Max Power Saving Mode scade frecvența procesorului și mai mult și cuplează coolerul pe silențios. Această setare este cea mai verde, dacă pot spune așa, pentru că, consumul de energie este minim. Modul Turbo consumă mai multă energie și crește frecvența procesorului. Setarea Auto ajustează procesorul la parametrii la care consideră el că trebuie.
Dacă tot vorbeam de importanța emisiilor de CO2, să zic și că EPU raportează cantitatea redusă a emisiilor de dioxid de carbon, astfel că tot timpul ești la curent cu cât poluezi mediul.
Ca o concluzie, eu zic că tehnologia EPU e destul de importantă, mai ales pentru viitor. Probabil verdele ca conta din ce în ce mai mult chiar și în cazul calculatoarelor. Dacă ne gândim că o placă de bază previne emisia a 21 de kg de dioxid de carbon pe an, în condițiile în care un copac poate asimile 12 kg de CO1 într-un an, eu zic că înseamnă destul de mult. Importanța EPU va fi cu siguranță recunoscută și apreciată la adevărata valoare în viitor când trendul eco va fi exploatat și amplificat la maxim.
Acest articol a fost scris pentru concursul SuperBlog!