SuperBlog 2010: Proba 33 - AMD Radeon 6000
Tehnologia evoluează într-un ritm fantastic de rapid. Este aproape o certitudine că lumea se schimbă de la o zi la alta. Acest aspect este cel mai bine concretizat prin intermediul calculatorului. Inovațiile sunt parcă duse la extrem. Suntem dependeți de calculator și o pot spune cu cea mai mare lejeritate. Ne este foarte greu să suportăm o zi două fără internet. Nu vreau să mă gândesc la o perioadă mai mare de timp. În fiecare zi când deschidem calculatorul abia așteptăm să verificăm căsuțele de e-mail, să vedem ce comentarii am mai primit pe facebook, sa vedem ce s-a mai scris pe twitter, să vedem cine ma e pe mess, etc. Cu alte cuvinte avem o viață virtuală de care nu ne putem debarasa. Tot timpul nostru liber este „investit” în această viață virtuală. Nu știu cât de bine sau cât de rău este acest lucru dar cert e că vrem ca această viață să arate cât mai reală...
Dezvoltarea unor tehnologii, cum ar fi 3D, de exemplu ne face să ne simțim în mijlocul evenimentelor. Această tehnologie a fost atât de bine primită încât s-a încercat implementarea ei chiar și în presa scrisă. Principala întrebuințarea a tehnologiei 3D este aceea de a copia lumea reală. Bineînțeles că acest lucru se poate realiza cel mai bine în domeniul calculatoarelor... Nu știu până unde se va ajunge, dar în acest moment tehnologia 3D nu este prea accesibilă publicului larg din prisma costului. Probabil pe viitor, acest lucru se va schimba 3D adunându-și tot mai mulți simpatizanți. Posibil ca tot ce ne inconjoară în viitor să fie 3D.
AMD ridică ștafeta în materie de plăci grafice 3D și aruncă pe piață o nouă serie în această categorie, și anume RADEON 6000. Cu aceste tipuri de plăci grafice, AMD încearcă să doboare orice fel de așteptări privind caracteristile și performațele existente până acum.
Pentru început să zic că seria 6000 este compusă din două modele și anume: AMD Radeon HD 6850 și AMD Radeon HD 6870.
AMD Radeon HD 6000 aduce cu sine performanță de invidiat și imagini de o calitate extrem de fină. Bineînțeles că aceste caracteristici reprezintă raiul pentru orice gamer.
Seria 6000 încorporează tehnologiile Eyefinity, EyeSpeed și Eye-Definition. Despre Eyefinity v-am povestit în articole anterioare, despre EyeSpeed și Eye-Definition, nu prea, așa că o s-o fac acum.
EyeSpeed se referă evident la viteză. Mai concret este vorba de viteza cu care rulează aplicațiile. EyeSpeed accelează câmpul vizual astfel încât utilizator să nu se confrunte cu imagini care rulează în slow motion, sau sacadate. AMD EyeSpeed s-ar traduce printr-un set de tehnologii menit să îmbunătățească calitatea video și de a intensifica performanța aplicațiilor.
Termenul (sau mai bine zis, termenii) de Eye-Definition este o tehnologie care folosește a doua generație de DirectX11.
Caracteristici AMD Radeon HD 6850:
- 775Hz Engine Clock
- 1GB GDDR5 memorie
- 1000MHz memory clock
- 128 Gbps memorie bandwith
- 1.5 TFLOPS computs power
- Interfață PCI Express 2.1x16 bus
- Eye-Definition
- Eyefinity multy-display
- AMD EyeSpeed
- AMD HD3D
- blu-ray 3D
- gaming 3D stereoscopic
- AMD CrossFireX
- AMD Catalyst
- AMD PowerPlay
- Controler auio integrad HD 7.1 (suportă formate AC3, AAC, Dolby TrueHD și DTS) master audio
- Porturi HDMI, Dual-link DVI cu HDCP (cu o rezoluție maximă de 2560x1600), VGA (cu o rezoluție maximă de 2048x1536)
Caracteristici AMD Radeon HD 6870:
- 900Hz Engine Clock
- 1GB GDDR5 memorie
- 1050MHz memory clock
- 1234.4 Gbps memorie bandwith
- 2 TFLOPS computs power
- Interfață PCI Express 2.1x16 bus
- Eye-Definition
- Eyefinity multy-display
- AMD EyeSpeed
- AMD HD3D
- - display 3D stereoscopic
- - blu-ray 3D
- - gaming 3D stereoscopic
- AMD CrossFireX
- AMD Catalyst
- AMD PowerPlay
- Controler audio integrad HD 7.1 (suportă formate AC3, AAC, Dolby TrueHD și DTS) master audio
- Porturi HDMI, Dual-link DVI cu HDCP (cu o rezoluție maximă de 2560x1600), VGA (cu o rezoluție maximă de 2048x1536)
Acest articol a fost scris pentru concursul SuperBlog!