Începe Cupa Africii pe Națiuni

Mâine este deschiderea oficială a ediției cu numărul 27 a Cupei Africii pe Națiuni care se va desfășura în Angola, între 10 și 31 ianuarie, adică o lună plină de fotbal... sper. Fotbalul devine, încet dar sigur, o alternativă fiabilă pentru anumite grupări cu intenții nu tocmai dintre cele mai bune. Cupa Africii pe Națiuni ce stă să înceapă, tocmai ne-a oferit o mostră veridică a ceea spre ce urmează să se îndrepte fotbalul. Din păcate ăsta e adevărul. Un eveniment care ar trebui să bucure lumea se transformă repede într-un scenariu înspăimântător. Responsabil de atacul abătut asupra reprezentativei togoleze poartă semnătura grupului separatist, „Frontul eliberării enclavei Cabinda”. Nu înțeleg ce au vrut atacatorii să demonstreze prin asta? Credeau că dacă omoar câțiva fotbaliști o să rezolve probleme care le au cu statul respectiv? Nu știu cum cineva se poate gândi la o astfel de soluție.

Oare ce rezolva acel grup separatist dacă se amâna turneul și ar mai fo omorât câțiv oameni? Eu chiar nu văd nimic de câștigat din asta. În 2010 se pare că e mult mai ușor să faci rău decât bine și asta se vede clar și indubitabil de câte ori deschid televizorul. Partea proastă e că nu doar le tv să văd lucruri de genul ăsta, ci chiar în jurul tău.

Oare se gândeau englezii atunci când au inventat fotbalul la așa ceva? Oare îl mai inventau dacă ar fi știu cât rău o să facă omenirii?