Where to?

Media playerul la control!

Cum ar fi ca, în loc să vă inspecteze bagajele, vameşul să vă ceară MP3 playerul sau telefonul mobil pentru a scotoci prin ele, în căutarea unor eventuale fişiere piratate? Este de neimaginat aşa ceva. Ei bine, nu este aşa. Chiar în acest moment nişte oameni gândesc astfel de legi.

Creşterea alarmantă a schimbului de informaţii cu drept de copyright pe internet a devenit un argument suficient de puternic de care unele state se folosesc acum pentru a introduce măsuri fără precedent ce vor îngrădi libertatea tuturor oamenilor de a se bucura de beneficiile mediului virtual.

Torrentele vor fi inchise

Conform unui document dezvăluit de site-ul Wikileaks si citat de The Daily Tech, Statele Unite pregătesc o serie de legi drastice împotriva pirateriei, grupate într-o propunere numită ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) – acord împotriva comerţului cu bunuri contrafacute. În principal, noile legi împotriva pirateriei ar putea duce la închiderea trackerelor de torrente şi la o monitorizare sporită a utilizatorilor. Ca exemplu a fost dat The Pirate Bay, un popular site de torrente ce a intrat recent în topul celor mai vizitate 100 site-uri din lume şi care riscă să fie închis dacă reglementările vor fi adoptate. Aceasta, pentru că printre prevederile ACTA se află unele care vor trata ca acţiune criminală facilitarea, chiar şi nonprofit, a schimbului de informaţii cu drept de autor pe internet, categorie unde intră acest tip de site.

Conţinutul laptopului, in atenţia vameşilor

Practic, mediul virtual va fi plasat sub scrutinul autorităţilor din ţările implicate, ceea ce ar putea însemna că furnizorii de servicii de acces la Internet vor fi fortaţi să dezvăluie informaţii complete asupra utilizatorilor şi a traficului acestora, iar folosirea uneltelor menite să protejeze identitatea utilizatorilor vor fi restricţionate sau vor deveni chiar ilegale.

Şi scenariul de coşmar ar putea continua dincolo de orice închipuire, o data ce ramificaţii ale acestor legi vin şi cu restricţii de călătorie, permiţând vameşilor să caute materiale piratate pe dispozitivele pe care turiştii le poartă cu ei, precum laptopuri, iPod-uri şi chiar telefoane mobile. Unii utilizatori şi-ar putea lua adio de la echipamentul lor, întrucât noile măsuri îi împuternicesc pe vameşi să distrugă orice dispozitiv pe care sunt stocate materiale piratate. În plus, dacă aceştia găsesc copii de CD-uri sau DVD-uri, MP3-uri şi alte materiale de acest gen şi decid că acestea sunt ilegale, proprietarul poate fi reţinut şi pedepsit.
Dar deocamdată nu se ştie cum.

Legi definitivate la G-8

Lucrurile nu sunt încă foarte clare, detaliile fiind în curs de negociere, mai mult sau mai puţin secretă, între ţări, dar diverse organizaţii de protecţie a drepturilor utilizatorilor au început să tragă semnale de alarmă privind aceste măsuri.

Prevederile acestui acord sunt, se pare, sprijinite şi de Uniunea Europeană, dar şi de alte ţări precum Elveţia sau Japonia, în timp ce Canada, Australia, Noua Zeelandă şi Mexic au fost invitate să negocieze aderarea la ACTA. Din câte se pare, se urmareşte ca o versiune finală a acestor legi, care promit să devină cele mai drastice pe această temă, să fie definitivată până la Summitul G-8 care va avea loc în iulie 2008, putând intra în vigoare deja la sfârşitul acestui an sau la începutul anului 2009.
Deci sfatul meu e următorul: trageţi fraţilor tot ce prindeţi de pe net că pe viitor s-ar putea să nu mai aveţi această ocazie. Mă includ şi eu aici.
Cred că o să mă fac vameş...