Diferența dintre Dual Core și Core 2 Duo!

Nu sunt puțini cei care sunt confuzi când aud de Dual Core și Core 2 Duo. O să încerc să explic mai jos în ce constă diferența. Pentru început trebuie să spun că procesoarele Core 2 Duo, Dual Core, Pentium D (înseamnă două procesoare Pentium 4 Prescott) și Athlon X2 sunt procesoare Dual Core - adică cu două procesoare. Primul astfel de procesor a ieșit pe poarta celor de la Intel, în 2005. Exemplul a fost urmat la puțin timp și de cei de la AMD (AMD Athlon 64X2 Dual Core).

Core Duo este primul procesor al generației dual core creat de cei de la Intel. Are la bază un Pentium M (adică un hibrid Pentium III-4), creat în mod expres pentru laptop-uri (constructorii plăcilor de bază au lansat pe piață și plăci care suportă procesoarele Dual Core). Trebuie spus că un Core Duo este mult mai eficient decât un Pentium D, fapt de care o să vă convingeți mai jos.

A doua generație lansată de Intel a fost Core 2 Duo (generic numită Core 2). Acest tip de procesor a fost creat pentru desktop-uri și laptop-uri deopotrivă. Principalele calitatăți sunt acelea de a lucra mai eficient, mai rapid și consumul mai redus de resurse decât procesoarele predecesoare.

Procesoarele Dual Core au două nuclee grupate într-un singur dispozitiv și folosește o singură memorie cache pentru cele două nuclee.

Procesoarele Core 2 Duo au de asemenea două nuclee grupate într-un singur dispozitiv dar fiecare dintre cele două nuclee folosește câte o memorie cache diferită, ceea ce înseamnă și o viteză mai mare de procesare.


Nu se mai aude atât de mult de Pentium pentru că Intel a renunțat la acest nume în favoarea arhitecturii Core.